Picnic Point Bluff Remodel

Open Plan Reveals Stunning View

This 1956 home on a bluff in Picnic Point was built as a cabin when the Edmonds neighborhood was still considered a summer destination. Several subsequent remodels resulted in a closed off home with rooms that were predominantly hidden from the stunning views of Puget Sound and the Olympics.

We completed a whole house remodel to remove walls and a massive obtrusive fireplace, resulting in a beautiful open floor plan that flows for both family living and entertaining. Additions were small in square footage, but powerful in impact, adding a guest room, powder room, and stairs to the previously inaccessible basement, which now serves as a recreation room for the teenagers. The kitchen and master suite were both relocated to take advantage of the views. Natural materials were used throughout and blended with the home’s existing structure. The owner’s affinity for the existing wood ceilings led us to preserve them in the bedrooms, as well as repurpose them on the exterior entryway and facade.

Architect: David Vandervort Architects

Designer: Soleil by Design